Vermogen
Vollasturen
Reeds meer dan 10 jaar geleden is afgesproken dat we bij zonnepanelen in Nederland rekenen met 850 vollasturen per jaar bij het berekenen van de jaarlijkse energieopbrengst in kWh. Het is een theoretische berekening die uitgaat van een langjarig gemiddelde aan zonuren. Aangezien verwacht wordt dat zonnepanelen 30 jaar mee zullen gaan is het goed van een langjarig gemiddelde uit te gaan en niet van een paar toevallig goede zomers. Het kan immers ook een aantal jaren tegen zitten.
Helaas maken niet alle partijen op de markt gebruik van de oude afspraak om te rekenen met 850 vollasturen. Door bijvoorbeeld te rekenen met 900 vollasturen kan de jaarlijkse opbrengst bij 1000 Wp zo maar 50 kWh per jaar hoger zijn en daarmee in de financiƫle berekeningen gunstiger uitpakken.
Piekvermogen
Op zonnepanelen staat aan de achterzijde van het paneel informatie over het paneel. Hier staat o.a. het piekvermogen van het paneel aangegeven. Als op het paneel 250 W(att)p(iek) vermogen aangegeven staat wil dat nog niet zeggen dat dit vermogen in Nederland ook daadwerkelijk door het paneel geleverd kan worden. In Nederland zijn de weerscondities nu eenmaal anders dan in het laboratorium of in bijvoorbeeld Spanje. Normaal gesproken levert een paneel in Nederland ongeveer 85% van het piekvermogen. Een paneel van 250 Wp zal dus ongeveer 212 Watt kunnen leveren bij optimale weerscondities. Dat betekent koud weer, heldere hemel en flinke zoninstraling. Koud weer omdat panelen elektriciteit dan goed geleiden. Bij goed weer in maart kan de opbrengst zelfs hoger zijn dan bij warm weer in juni.