Ook zelf pv panelen installateren

Zonneboiler

Op het dak van de woning wordt een zonneboiler geplaatst en wordt deze aangesloten op een buizenstelsel waarin een speciaal antivries vloeistof loopt. De zonnecollector zorgt voor de verwarming van dit vloeistof. Het verwarmde vloeistof loopt door het buizenstelsel naar een boiler.

Het water wordt door de vloeistof verwarmd middels een warmtewisselaar. Tegenwoordig kost een zonneboiler al snel 2000 euro. De kosten en de terugverdientijd vind je hierna:

Soort boiler Aantal collectoren Prijs Subsidiebedrag Jaarlijkse besparing Terugverdientijd
100 liter 1 collector €2000 €770 €95 15 jaar
100 liter 2 collectoren €2800 €800 €116 19 jaar
200 liter 2 collectoren €3300 €900 €150 17 jaar
300 liter 3 collectoren €4800 €1100 €210 18 jaar

Dak eerst repareren?

Door je dak goed te isoleren, bespaar je per jaar ruim €500 euro aan stookkosten. Een goed geïsoleerd huis is comfortabeler en beter voor het milieu. Het wordt geschat dat ruim 30% van de warmte in een huis verloren gaat via het dak. Dit percentage is zo hoog omdat warme lucht van natuurlijke wijze opstijgt. Het inhuren van een dakdekker kan handig zijn, voor de plaatsing van dakisolatie bijvoorbeeld of nieuwe dakpannen.

Wel of niet isoleren?

Voordat je een zonneboiler gaat plaatsen is het verstandig om na te denken of je je dak al dan niet moet gaan isoleren. Sommige maatregelen kun je prima zelf uitvoeren, bijv. aan de binnenkant. Dakisolatie kan op verschillende manieren geplaatst worden, denk hierbij aan: de binnen- en buitenzijde van een schuin dak, een plat dak of zoldervloer.

Materialen om het dak te isoleren kunnen zijn: PUR, PIR, EPS of glaswol. Als je zonneboiler eenmaal geplaatst is gaat het erg duur worden als je van plan om aan de buitenkant van het dak isolatie te laten plaatsen in een later stadium. Lees verder op www.zonneboiler-info.nl.