Ook zelf pv panelen installateren

Veelgestelde vragen

Moet een zonnepaneel onderhouden worden?
In principe kan een zonnepanelen installatie zonder onderhoud. De panelen worden bij een hellingshoek van meer dan 15 graden door de regen schoon gespoeld. Wij raden aan een keer per jaar aan het begin van de maand april de panelen schoon te maken. April en mei geven over het algemeen de hoogste opbrengsten. Verder is het goed één keer per jaar te controleren of de kabels nog heel zijn. Bij het schoonmaken alleen water en geen schoonmaakmiddel gebruiken. Een opbrengstmeter laat zien of de panelen nog een goede (maximale) opbrengst geven. Als de opbrengst achter blijft kan er een storing zijn.

Welke garanties worden gegeven?
De meeste leveranciers van zonnepanelen geven 10 jaar garantie op materiaal en fabrieksfouten. Daarnaast geven de meeste leveranciers opbrengstgaranties.

Veel leveranciers van omvormers geven een garantie van 5 jaar die kan worden uitgebreid naar 10 of 20 jaar. Vaak moet deze uitbreiding apart worden afgesloten.

Hoe werkt salderen?
Bij salderen verrekenen de energiebedrijven de door jou aan het elektriciteitsnet geleverde stroom met de door jou afgenomen stroom. Wettelijk is het verplicht dat de energiebedrijven tot 3000 kWh per jaar salderen. Sommige energiebedrijven salderen tot 5000 kWh. Een enkel bedrijf saldeert onbeperkt. Belangrijk is dat je niet meer elektriciteit terug levert aan het net dan je uit het net onttrekt. Als je meer teruglevert dan je afneemt ontvang je ongeveer 7 cent per teruggeleverde kWh omdat je geen energiebelasting en opslag duurzame energie terug krijgt.

Is mijn meter geschikt voor teruglevering?
Op een hele enkele uitzondering na zijn alle draaistroommeters geschikt voor teruglevering.

Bij de digitale meters is dat niet altijd mogelijk. Je kunt met de EAN code van de meter bij jouw netbeheerder navragen of de meter geschikt is. Je kunt de EAN code van de meter vinden via de website www.eancodeboek.nl.

Moet ik mijn zonnepanelen apart verzekeren?
Bij veel grote verzekeraars worden zonnepanelen meeverzekerd in de opstalverzekering. Het is verstandig de verzekeraar waar je de opstalverzekering van de woning heeft ondergebracht te vragen naar de exacte voorwaarden voor jouw woning. Bij bijvoorbeeld Centraal Beheer staan zonnecollectoren letterlijk genoemd in de polisvoorwaarden van de woningverzekering, net zoals een zonnescherm of antennes.