Ook zelf pv panelen installateren

Dakdekker inhuren

Ieder dak is wel eens aan vernieuwing toe. Ook wanneer je dak schade heeft opgelopen tijdens een storm zal deze moeten worden gerepareerd. Voor deze en andere situaties heb je de hulp nodig van een dakdekker. Dit is een specialist die jouw dak professioneel kan bedekken. En dit is belangrijk, omdat een dak je woning en muren moet beschermen tegen neerslag en andere weersomstandigheden. Wat je precies betaalt voor een dakdekker, wat je mogelijkheden zijn en waar je op moet letten als je een dakdekker inschakelt, lees je ook op Dakdekkerwijzer.nl.

Soorten dakbedekking

Een dakdekker kan werken met verschillende soorten dakbedekking. Deze zijn ten eerste afhankelijk van het soort dak dat je hebt en verder van je budget, je persoonlijke voorkeur en de functionaliteit. Er zijn een groot aantal materialen waaruit je kunt kiezen. De belangrijkste vind je hier op een rijtje.

  1. Materialen voor een plat dak: voor platte daken is het niet zo belangrijk dat de bedekking mooi is, maar is waterdichtheid en ook sterkte veel belangrijker. Platte daken staan bloot aan neerslag en vangen gemakkelijk puin of natuurlijk materiaal op dat er vervolgens op blijft liggen. Een goede afwatering is natuurlijk belangrijk, maar lekkage kan veel sneller plaatsvinden bij een plat dak dan bij een schuin dak. De meest gangbare materialen voor het bedekken van platte daken zijn bitumen, epdm en pvc. Het verschil in prijs tussen deze materialen is niet erg groot, maar epdm heeft een langere levensduur waardoor dit materiaal op de lange termijn het voordeligste is.
  2. Een groendak: groendaken zijn daken met beplanting, zoals mossen, hei en grassen. Er zijn ook groendaken waarop je een groentetuin kunt planten of die je echt kunt gebruiken en belopen. De voordelen van groendaken zijn dat de levensduur erg lang is, dat ze geluidsdempend zijn, dat ze enigszins isoleren en dat je er de lucht om je heel schoner mee maakt. Groendaken kunnen zowel op platte- als op schuine daken worden geplant en zijn een perfecte combinatie met zonnepanelen.
  3. Dakpannen: in Nederland hebben de meeste schuine daken dakpannen. Deze worden gemaakt van beton of natuursteen en geven je woning een authentiek uiterlijk. Een dak met dakpannen is gemakkelijk te repareren en gaat vrij lang mee.
  4. Riet: klassieke en landelijke woningen zijn vaak uitgerust met een rieten dak. Dit is niet erg praktisch, maar wel esthetisch erg aantrekkelijk. Het leggen van een rieten dak is specialistisch en arbeidsintensief, maar het resultaat is adembenemend. Voor het laten plaatsen van een rieten dak betaal je dan ook een flinke prijs.
  5. Metaal: steeds meer mensen kiezen voor een metalen hellend dak, vooral in het geval van nieuwbouw. Metaal gaat erg lang mee, maar is ook duurder dan de meeste andere dakbedekkingen. Je kunt er een strak en modern uiterlijk mee creƫren en een dak maken dat volledig waterdicht is en onderhoudsarm. Bij regen en andere neerslag zal je meer geluidsoverlast ervaren dan bij de andere soorten dakbedekking.